Brevens Bruk

 

Bygden

Cirka fem mil sydost om Örebro ligger Brevens Bruk, en välbevarad och vacker bruksort, troligen det finaste exemplet på gammal svensk brukstradition som finns bevarad i nästan sitt ursprungliga skick.
Breven som betyder sankmark påminner om att orten har mycket vatten omkring sig.
Västerut Botaren och Sottern, genom samhället Brevens å, en del av Nyköpingsån, med bland annat kraftstation och vidare österut Högsjö. Sottern har för övrigt en naturskyddad skärgård med bland annat fiskljuse och storlom.
Del av Bergslagsleden går också igenom omgivningarnas vackra marker.
En promenad genom bruket är en vandring genom historien och samtidigt en njutning för ögat. Bland byggnaderna märks herrgården från 1698, brukskyrkan från 1842, masugn och rostugn också från 1800-talet, där speciellt rostugnen har blivit en av Brevens Bruk mest kända byggnader, med sitt åttkantiga tak, och där man under vissa tider kan få guidade visningar eller deltaga i olika evenemang. I den gamla Snickarverkstaden, finner vi i dag en aktiv hembygdsförening.
Dessutom har Breven ett alldeles eget Bruksmuseum som visar brukets produktion.
Vi finner också i de gamla bruksbyggnader en konst- och hantverksbutik samt ett galleri.
I samhället hittar vi även den modernare ” Brevensgården” med pub, restaurang, rum att hyra och samlingslokal. Det finns också hus för korttidsuthyrning både i och utanför själva samhället.
Olika evenemang som julmarknad, musikkvällar anordnas regelbundet.

Brevens Bruk är klassat som kulturhistoriskt riksintresse. 
     

CMS-hemsida producerad av Zakrisson Data