Brevens Bruk

 

Midsommar i Brevens Bruk

Midsommarfirandet i Brevens Bruk har gamla anor, traditionen infördes troligen av Valloner som rekryterades till järnhanteringen på 1600-talet.
Riktigt hur lång tid tillbaka Midsommarfirandet har varit etablerat här vet ingen riktigt,
men man vet att efter att varit nedlagt under en period återupptogs firandet kring år 1813.

Flera tusen människor kommer hit varje midsommar för att vara med och fira sommarens höjdpunkt. Midsommarafton inleds med två kanonskott kl18.00. Detta är "signalen" till samling för alla i midsommartåget. En halvtimme senare smäller ytterligare två skott,
vilket betyder att nu avtågar man mot midsommarstångens festplats.

Först i ledet bärs den svenska fanan, därefter följer Sveriges äldsta hornmusikkår som spelar Midsommarmarschen. Efter musikkåren går fyra pojkar som bär symbolerna som ska dekorera stången nämligen tuppen, klotet, pilen och svenska flaggan. Därefter följer de 14 kransflickorna som bär de sju otroligt vackra kransarna som är smyckade med liljekonvaljblad och de skönaste blommor som bygden kan erbjuda. Då brukar applåderna runga högt längs bygatan.

När man når midsommarfestplatsen reses den väldiga stången med hjälp av starka armar, tjugor, pikar och hornmusikkåren hjälper till genom att fylla luften med musik. Det brukar vara ett populärt skådespel och under alla dessa år som firandet har genomförts har man alltid lyckats få den mäktiga stången på plats. Två kanonskott markerar att stången är rest och långdansen kan börja.

Midsommarfirandet inramas av marknad, servering och lotterier. Långdansen ersätts senare under kvällen med dansanta svängningar på festplatsen Lustikulle.

 Kl.18.00 Midsommarfirandet inleds med en salut som uppmanar till samling enligt tradition. 

Kl.18.30 Inleds processionen där man tågar genom byn från södra änden.

MIDSOMMARDAGEN 21.00-011.30, dans till Titanix samt disco DeeJay Base på festplatsen Lustikulle  

 

 

 
     

CMS-hemsida producerad av Zakrisson Data