Midsommar i Brevens Bruk 

Nästa midsommarfirande: 23 & 24 juni 2023

Midsommarfirandet i Brevens Bruk har gamla anor, traditionen infördes troligen av Valloner som rekryterades till järnhanteringen på 1600-talet.

Riktigt hur lång tid tillbaka Midsommarfirandet har varit etablerat är inte känt, men man vet att efter att varit nedlagt under en period återupptogs firandet kring år 1813.

Flera tusen människor kommer hit varje midsommar för att vara med och fira sommarens höjdpunkt. 

Midsommarafton inleds med två kanonskott kl 18.00. Detta är ”signalen” till samling för alla i midsommartåget vid vägkorsningen Boo/Regna. Den som vill titta närmare på de vackra midsommarkransarna har möjlighet att göra det nu. En halvtimme senare smäller ytterligare två skott, vilket betyder att nu avtågar man mot midsommarstångens festplats.

Först i ledet bärs den svenska fanan, därefter följer Sveriges äldsta hornmusikkår som spelar Midsommarmarschen. Efter musikkåren går fyra pojkar som bär symbolerna som ska dekorera stången, nämligen tuppen, klotet, pilen och svenska flaggan. Därefter följer de 14 kransflickorna som bär de sju otroligt vackra kransarna smyckade med liljekonvaljblad och de skönaste blommor som bygden kan erbjuda. Då brukar applåderna runga högt längs bygatan.

När man når midsommarfestplatsen reses den väldiga stången med hjälp av starka armar, tjugor, pikar och hornmusikkåren som hjälper till genom att fylla luften med musik. Det brukar vara ett populärt skådespel och under alla dessa år som firandet har genomförts har man alltid lyckats få den mäktiga stången på plats. Två kanonskott markerar att stången är rest och långdansen kan börja.

Midsommarfirandet inramas av marknad, servering och lotterier. Firandet fortsätter på midsommardagen med dans på festplatsen Lustikulle. Annonser om tider, orkestrar, DJ’s etc finns bl.a i lokala tidningar liksom i Brevens Bruk AB´s tidning.

Det finns gott om parkeringsplatser, en avgift tas ut vid infarten till parkeringen. Husbilar brukar kunna parkera vid brukets industriområde. El tillhandahålls ej. Allmänna toaletter finns på flera håll, titta efter skyltarna. Vid festplatsen Lustikulle tas ingen parkeringsavgift.

Välkomna!

Hitta hit

Välkommen

Kontoret är öppet på Vardagar

07:00 – 16:00

Kontakt

Växeln är öppen vardagar 08.00-12.00.
övrig tid, se vår kontaktsida för personkontakt

+46 (0) 19-58 58 50

Adress

Bruksgatan 6
715 96 Brevens Bruk