Bygden

Cirka fem mil sydost om Örebro ligger Brevens Bruk, en välbevarad och vacker bruksort, troligen det finaste exemplet på gammal svensk brukstradition – bevarad i mer eller mindre sitt ursprungliga skick.

Namnet Breven som betyder ”brett kärr” påminner om att orten har mycket vatten omkring sig. Västerut finner vi sjöarna Botaren och Sottern, genom samhället rinner Brevensån – en del av Nyköpingsån – vidare österut mot Kullasjön och Högsjön. Sottern har för övrigt en naturskyddad skärgård med bland annat fiskgjuse, storlom och rördrom.

En promenad genom bruket är en vandring genom historien och samtidigt en njutning för ögat. Bland byggnaderna märks herrgården från 1698, brukskyrkan från 1842, masugn och rostugn också från 1800-talet, där speciellt rostugnen har blivit en av Brevens Bruks mest kända byggnader med dess åttkantiga tak, och där kan man under vissa tider få guidade visningar eller delta i olika evenemang.

I den gamla snickarverkstaden finner vi i dag en aktiv hembygdsförening. Dessutom har Breven ett alldeles eget bruksmuseum som visar brukets produktion samt ett modellmuseum som visar gjutmodeller.

Vi finner också i de gamla bruksbyggnaderna en konst- och hantverksbutik, ett galleri och den modernare ”Brevensgården” med pub, restaurang och samlingslokal. Det finns också hus och lägenheter för korttidsuthyrning både i och utanför själva samhället i Brevens Bruk AB’s regi.

Olika evenemang som julmarknad, musikkvällar mm anordnas regelbundet.

Brevens Bruk är klassat som kulturhistoriskt riksintresse.

Det finns massor att göra hos oss

Är du besökare i Brevens Bruk för en längre tid eller bara några dagar så kanske du vill ha tips på aktiviteter och utflyktsmål både i närområdet och lite längre bort. Här följer några förslag:

Äta:

Brevensgårdens Restaurang och Pub, Brevens Bruk
www.brevensgården.se

Saker & Ting Café, Brevens Bruk
www.facebook.com/brevenskonstochhantverk

Ditt Skafferi, Högsjö
www.dittskafferi.se

Pizzeria Högsjö
0151-45577

Bad:

Röda Sand, Brevens Bruk

Solbergabadet, Kilsmo

Högsjö badplats

Vingåkers badhus
www.vingaker.se/kultur-fritid/idrott-motion-och-friluftsliv/vingakersbadet

Gustavsvik, Örebro
www.gustavsvik.se

Vandring, skidåkning och cykling:

Mountainbikeleder

www.bergslagencycling.com/mountainbike/breven

Elljusspår Kilsmo

Elljusspår Högsjö

Vandring/löpning Brevens Bruk, Dalen

Vandring/löpning Kilsmo, Ringsberg

Vandring/löpning Högsjö

Karta över vandringsleder runt Brevens Bruk och Kilsmo

Träning/fritidsaktiviteter:

Tennisbana Brevens Bruk

Gym Högsjö
www.facebook.com/HFFgym

Golf Vingåker, Båsenberga
www.vingakersgolf.se/start

Discgolf, Brevens Bruk, Röda Sand
www.discgolfbanor.se/course/tallbackens-dgb

Utflyktsmål:

Modellboden Brevens Bruk

www.modellboden.nu

Kvismarens naturreservat
www.kvismaren.org/sv/info/skadarguide-till-kvismaren

Go Glass i Hjortkvarn
www.goglass.se/html/fotogalleri.html

Julita Herrgård
www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

Vinön
www.vinon.se

Kvarntorpshögen
www.visitkumla.se/gora/aktorer/konst-pa-hog-1

Örebro Slott
https://www.visitorebro.se/upptäck/teman/örebro-slott/

Wadköping, Örebro
www.visitorebro.se/göra/aktörer/wadköping

Parken Zoo, Eskilstuna
www.parkenzoo.se

Kolmården, Norrköping
www.kolmarden.com

Nyköpingshus
www.sv.wikipedia.org/wiki/Nyköpingshus
www.sormlandsmuseum.se/besöka-och-göra/nyköpingshus/

Fritidsboende i Brevens Bruk

Välkommen att bo i en unik bruksmiljö. Vi erbjuder ett antal trevliga semester- och fritidsboenden. Klicka på länken nedan.

Fritidsboenden

Midsommar i Brevens Bruk

 

Midsommarfirandet i Brevens Bruk har gamla anor, traditionen infördes troligen av Valloner som rekryterades till järnhanteringen på 1600-talet.
Riktigt hur lång tid tillbaka Midsommarfirandet har varit etablerat är inte känt, men man vet att efter att varit nedlagt under en period återupptogs firandet kring år 1813.

Flera tusen människor kommer hit varje midsommar för att vara med och fira sommarens höjdpunkt. Midsommarafton inleds med två kanonskott kl 18.00. Detta är ”signalen” till samling för alla i midsommartåget vid vägkorsningen Boo/Regna. Den som vill titta närmare på de vackra midsommarkransarna har möjlighet att göra det nu. En halvtimme senare smäller ytterligare två skott, vilket betyder att nu avtågar man mot midsommarstångens festplats.

Först i ledet bärs den svenska fanan, därefter följer Sveriges äldsta hornmusikkår som spelar Midsommarmarschen. Efter musikkåren går fyra pojkar som bär symbolerna som ska dekorera stången, nämligen tuppen, klotet, pilen och svenska flaggan. Därefter följer de 14 kransflickorna som bär de sju otroligt vackra kransarna smyckade med liljekonvaljblad och de skönaste blommor som bygden kan erbjuda. Då brukar applåderna runga högt längs bygatan.

När man når midsommarfestplatsen reses den väldiga stången med hjälp av starka armar, tjugor, pikar och hornmusikkåren som hjälper till genom att fylla luften med musik. Det brukar vara ett populärt skådespel och under alla dessa år som firandet har genomförts har man alltid lyckats få den mäktiga stången på plats. Två kanonskott markerar att stången är rest och långdansen kan börja.

Midsommarfirandet inramas av marknad, servering och lotterier. Firandet fortsätter på midsommardagen med dans på festplatsen Lustikulle. Annonser om tider, orkestrar, DJ’s etc finns bl.a i lokala tidningar liksom i Brevens Bruk AB´s tidning.

Det finns gott om parkeringsplatser, en avgift tas ut vid infarten till parkeringen. Husbilar brukar kunna parkera vid brukets industriområde. El tillhandahålls ej. Allmänna toaletter finns på flera håll, titta efter skyltarna. Vid festplatsen Lustikulle tas ingen parkeringsavgift.

Kl.18.00 Midsommarfirandet inleds med en salut som uppmanar till samling enligt tradition.

Kl.18.30 Inleds processionen där man tågar genom byn från södra änden.

Välkomna!

Hitta hit

Välkommen

Kontoret är öppet på Vardagar

07:00 – 16:00

Kontakt

Växeln är öppen vardagar 08.00-12.00.
övrig tid, se vår kontaktsida för personkontakt

+46 (0) 19-58 58 50

Adress

Bruksgatan 6
715 96 Brevens Bruk